Sri Lanka`da Tarçın Hasadı ve Tarçın Hakkında Bilmediklerimiz

02-IMG_1572

Sri Lanka`nın güneyinde yer alan Ahangama bölgesindeyiz. Havaalanına 140 km uzaklıkta olan bölge tarihi çay fabrikasına 5 km uzaklıkta bulunuyor.

Tarçından bahsetmemek ise mümkün değil.

IMG_1911

Muğla`da nasıl her evin bahçesinde bir zeytin ağacı var ise ve herkes kendi zeytinini hasat ediyor ve kuruyor ise Sri Lanka`da da tarçın öyle.

37-IMG_1903

Sri Lanka hasat ettiği tarçının %90`ını ihraç ediyor ya da tüketimin büyük bir bölümünü karşılıyor ki buna kaliteli gerçek seylan tarçın tüketimi demek daha doğru olur.

36-36-IMG_1829

Bulunduğumuz bölgede halkın geçim kaynağı çay ve tarçın. Teknolojinin uğramadığı bir ülke burası. Çayın işlendiği çay fabrikası 145 yıllık ve hala aynı makinalar kullanılıyor. Tarçında ise teknoloji devreye girmemiş. Tamamen ustalık isteyen bir iş.

01-IMG_1569

Her nasıl bizde atadan kalma meslekler vardır kalaycılık gibi tarçın hasadı ve tarçın soymakta ustalık isteyen bir iş. Burada tanıştıracağım kişi tarçın soyma işine 14 yaşında başlamış ve şu an 62 yaşında. Hayatında başka bildiği bir iş yok,tarçın ailesinin asıl geçim kaynağı.

30-IMG_1667

 Tarçın işte böyle bir ağaç.

 29-IMG_1666

 Benim uzmanlık alanım bitki koruma ve fitopatoloji olduğu için ağaç ve yapraklarda yer alan zararlıların da fotoğraflarını çektim.

34-IMG_1680

 33-IMG_1679

Hasta olan bu yaprakları ayırıp sağlam olanları bir sepete topladık. Burada tarçının gövdesi kadar yaprağından da faydalanılıyor. Akşam olduğunda  sadece tarçın yaprağı ve tarçından yapılan bir çorba içtik. Çok lezzetliydi ve çok aç olduğum için çorbanın fotoğrafını çekmeyi ne yazık ki unutmuşum:)

28-28-IMG_1665

Tarçın hasadı için öncelikle uygun ağacı bulmak için bahçede geziyoruz. Yeni filizlenmiş ve çok genç tarçın ağaçlarına dokunmuyoruz. Özellikle gövdesi bilek kadar kadar kalınlaşmış ve boyu 2.5 metre olan tarçın dalını toprağın üzerinde bir karış kalacak şekilde kesiyoruz. Diğer dallara ise dokunmuyoruz.  Böyle bir döngü içerisinde yılda iki kere hasat ediliyor.

Kestiğimiz tarçın dalının gövdesi pürüzsüz iken bir başka dalın gövdesi çok sert ve pütürlü idi. Tarçının kalitesini etkilememesine rağmen işçilik bakımından pütürlü yüzeye sahip dal çalışan kişileri oldukça zorluyor.

Çalışanlara kg başına bir ücret ödeniyormuş. Ortalama olarak bir kişi günde 5 kg tarçın hasat edip soyabiliyor.

25-25-IMG_1657

Tarçın yaprakları aynı zamanda tarçın yağı yapımında kullanılıyormuş. Bulunduğumuz yerde bu yağı çıkarmaya yarayan makina yok o nedenle yaprakları toplayıp satıyorlar.Bölgede tüm tarçınların toplandığı bir depo var. Depoyu da ziyaret ettik.

04-IMG_157603-IMG_1574

Bir tarçın ne kadar ince ve uzun ise o kadar kaliteli imiş. Tarçının kalitesini belirleyen dört birim olduğundan bahsedildi. C1-C2-C3-C4. C1 birimi bir kalem kalınlığında ki tarçını ifade ediyor. Bu tarçın birinci sınıf tarçınmış. Bu nedenle hasat edilen her tarçın ağacı usta ellerden çıkmalı ki ince ve uzun tarçınlar elde edilebilsin.

21-21-IMG_1626

12-12-IMG_1589

13-13-IMG_1597

19-19-IMG_1620

18-18-IMG_1610

14-14-IMG_1599

Nasıl oluyor da bu kadar uzun oluyor diye soracak olursanız, tarçın kabuklarını soyarken iç içe ekliyorlar ve o şekilde kurumaya bırakıyorlar. İç içe eklenmiş tarçınlar dahi o kadar ince ki kalem gibi.

24-24-IMG_1637

22-22-IMG_1630

C1 diye adlandırılan ince ve uzun olamayan tarçınlar ise depoda çalışan kadınlar tarafından çuvallara dolduruluyor ve tarçın tozu yapımı için makinanın olduğu merkeze gönderiliyor.

15-15-IMG_1601

05-IMG_1578

Çok un ufak olmayan parçalar ise birleştirilip bir başka çalışan tarafından altı ve üstü tıraşlanarak paketleniyor.Bize tanıdık gelen tarçın bu. Onların deyimi ile kalitesiz tarçın.

16-16-IMG_1603

17-17-IMG_1605

Sonuç olarak ben hayatım boyunca gerçek tarçın yememişim. Hem tadı ile hem görünüş itibari ile benim bildiğim tarçından çok uzaktı. Döndüm, araştırdım yine de bulamadım Seylan tarçınını. Getirdiğimi ise kullanmaya kıyamıyorum. Dekor olarak kullanıyorum. Ufak bir parça kopardım ucundan arada kemiriyorum. Tadı alışkın olduğumuz çin tarçını gibi keskin değil çok hafif ve tatlı. Yakmıyor içinizi.

Not: Tarçın hasadı ile ilgili birinci video tarçın ağacı seçimi ve kesimini içeriyor. İkinci video ise tarçının soyulmasını. Videoları izlemek isterseniz tıklayınız.(2. videoyu yukluyorum)

One thought on “Sri Lanka`da Tarçın Hasadı ve Tarçın Hakkında Bilmediklerimiz

  1. Hakikaten bende bilmiyordum. Teşekkürler. Ayrıca tarçının kullanım alanlarıyla ilgili bilgi de verseydiniz fena olmazdı.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s